Skip to content

2018 week 36| Onze identiteit? Cultureel Erfgoed!

Afgelopen maand volgde een groep internationale conservatoren een cursus “eerste hulp bij cultureel erfgoed” in Brabant, georganiseerd door het Prins Claus Fonds. Volgens de projectleider van de cursus vinden mensen cultureel erfgoed belangrijk, omdat “het iets zegt over wie ze zijn”. Zo kunnen “mensen heel boos worden als ze het idee hebben dat er niet goed voor hun erfgoed wordt gezorgd” (aldus NRC 28 augustus). Het Fonds traint om in noodsituaties het erfgoed veilig te vervoeren en op te slaan.

Wij als Vrienden zijn al meer dan 40 jaar betrokken bij het behoud van Cultureel Erfgoed. Zo hebben wij het in 1976 voorgestelde ontwerp voor moderne aanbouw aan ons Raadhuis kunnen tegenhouden. Wij leverden een bijdrage aan de recentelijk vastgestelde “Beleidsvisie Cultureel Erfgoed”, die in de loop van het komende jaar moet uitmonden in concrete regels. In Wassenaar staat het behoud van Cultureel Erfgoed hoog in het vaandel. En het is inderdaad zoals de projectleider van het Prins Claus Fonds zegt: ons cultureel erfgoed “zegt iets over ons”. Niet voor niets wordt Wassenaar “de groene parel aan zee” genoemd. Dat komt door monumentale panden en historische buitenplaatsen zoals Raadhuis De Paauw en De Horsten, beeldbepalende villa’s van vooraanstaande architecten in de villawijken, indertijd vaak speciaal gebouwd voor de families van vermogende havenbaronnen uit Rotterdam.

Gelukkig is er daarom de Stichting Open Monumentendag, die jaarlijks onder de deskundige leiding van Judith Niessen ervoor zorgt dat álle inwoners van Wassenaar de kans krijgen om onze monumentale parels te bewonderen. Aanstaande zaterdag 8 september is het zeer aan te raden om een rondje door ons dorp te maken. Wat hebben wij veel moois!

Al dit moois zegt iets over ons als dorp. Ons Cultureel Erfgoed ís Wassenaar. Het is onze identiteit. En laten wij het zorgvuldig behouden voor toekomstige generaties. De renovatie van De Paauw is verheugend en bewijst dat de verantwoordelijke bestuurders samen met de Gemeenteraad het koesteren van de Wassenaarse parel serieus nemen.

Restauraties en renovaties zijn kostbaar, maar gelukkig is een zorgvuldige bestuurlijke bescherming van ons Cultureel Erfgoed (denk aan de GIP-lijst) geen aanslag op de gemeentelijke begroting. Als wij binnenkort vóór ons gerenoveerde Raadhuis staan, zijn wij dankbaar dat het Gemeentebestuur zo goed zorgt voor ons Cultureel Erfgoed en het behoudt voor toekomstige generaties. Raadhuis De Paauw ís Wassenaar: het zegt iets over wie wij zijn.  

Back To Top