Skip to content

Week 6 2022 | Is Engels het nieuwe Nederlands?

“Zullen we vanmiddag lekker gaan chillen?
“Cool, your place?”
“Right, ik ben er om vier uur, okay?”
“Yep, see you.”
In het vocabulaire van de jeugd is de afgelopen decennia steeds meer Engels geslopen tussen hoofdletter en punt. Kortom, onze taal wordt steeds internationaler. Niks nieuws, van oudsher zit er al veel Engels en Frans in onze taal. Wat wel nieuw is, is dat het vroeger via de ‘sjiek’ ging en nu via de straat.
Geen wonder dat ook het onderwijs zich daarop aanpast. Ook hier in Wassenaar. Al jaren kunnen leerlingen op bijvoorbeeld het Rijnlands Lyceum de eerste drie VWO jaren tweetalig onderwijs (TTO) volgen. Deels Nederlands en grotendeels Engels. Maar heeft het zin om uw kind tweetalig onderwijs te laten volgen? Uit onderzoek blijkt dat leerlingen die TTO hebben gevolgd het Engels beter beheersen en die voorsprong gedurende hun hele opleiding behouden. Overigens, zonder dat het een negatief effect heeft op andere vakken.
Het echte voordeel is waarschijnlijk dat ze veel gemakkelijker een universitaire opleiding kunnen volgen omdat tegenwoordig, ook in Nederland, veel colleges aan de universiteit in het Engels worden gegeven. Bovendien is de weg naar een buitenlandse studie veel gemakkelijker. Meer dan 70% van de Nederlandse TTO leerlingen geeft dan ook aan dat ze naar het buitenland willen gaan om daar verder te studeren. Prima dus, dat Engels op school.
Jammer genoeg is TTO alleen de eerste drie jaren van het VWO mogelijk omdat het landelijk examen nog steeds ouderwets in het Nederlands is. Is dat luiheid van de nationale examenmakers, stroperige procedures om het aan te passen of misplaatste nationale trots? Waarschijnlijk een combinatie hiervan.
Maar waar de professoren aan de universiteit tegenwoordig steeds vaker native speakers zijn, zijn de ‘dorpse’ leraren dat helaas niet. Dus als we echt serieus internationaal onderwijs willen geven aan de jeugd die op straat al meer Engels spreekt dan sommige TTO leraren, die noodgedwongen worstelen met Google translate, moeten we de stap wagen naar een echte internationale school met echte internationale docenten. Misschien dat de internationale school van het Rijnlands zorgt voor de aansluiting. Nu alleen nog betaalbaar maken.
Dan nog even dit:
Op 2 maart in de avond organiseren de Vrienden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een verkiezingsdebat in de Warenar. Dit jaar ook te volgen thuis via streaming. Noteer al vast de datum! Nadere berichtgeving volgt.

De Vrienden: ook voor jongeren.

Back To Top