Skip to content

Week 36 2022 | Krakende zoutjes

Op mijn vakantieadres is het op dit moment windstil en we genieten buiten in de schaduw van het “laatste” zomerse weer.  Met Japanse zoutjes onder handbereik, werk ik aan mijn column. De vrijwillige molenaar van Makkinga meldde gisteren dat de wind deze week gaat draaien en vanuit het westen gaat komen. Ook hier is een molen in eigendom van de gemeente. Groot onderhoud gaat prima, sparen voor gewoon onderhoud is een uitdaging in Friesland. Dat deed me afvragen hoe het met onze “Windlust” straks gaat ná de grote oplevering? Als ik de nieuwe wethouder spreek vraag ik hem ook gelijk naar de “Warenar-Status” van dit moment. Wordt het toch zelf houden of blijft het verkopen voor 1 euro de enigste optie. En zo is Wassenaar zelfs tijdens een vakantie in Friesland nooit ver weg.

In de vele Nationale Parken in deze regio, worden de toeristen verwelkomd met veel blauw-wit-rood langs de weg. Hordes toeristen komen hier om te fietsen van knooppunt naar knooppunt. Het lijkt Wassenaar wel, maar dan iets uitgestrekter. Men verwacht dat deze streek, ingeklemd tussen Steenwijk, Wolvega en Dwingeloo, nog meer toeristen gaat aantrekken de komende jaren. Hé dat verwachten, ja inderdaad, de Wassenaarders ook. En niet iedereen in ons mooie dorp is daar blij mee; de een vanwege de belasting van de natuur en de ander omdat hij hier is komen wonen vanwege de rust. Gaat het college het massatoerisme afremmen door de toeristenbelasting te verhogen? Als het aan LW ligt gaat die zelfs fors omhoog.

Er moeten nog heel wat zoutjes gekraakt worden in de gemeenteraad dit najaar om alle geprogrammeerde verhogingen te verklaren. Tijdens de aanstaande Begrotingsbehandeling 2023 zal duidelijk moeten worden waarom voor ons dorp een OZB-verhoging met maar liefst 20% nodig is. Met 20% extra kan er wel een zoutje af voor de heren en dames van de gemeenteraad. Mits ze het college voorstel in november goedkeuren natuurlijk. Wat de Vrienden zich eigenlijk niet goed kunnen voorstellen gelet op de om zich heenslaande rampspoed. Bij het schrijven van het coalitieakkoord enkele maanden geleden, waarin de OZB-verhoging was opgenomen, zagen de economische omstandigheden er heel anders uit. Tegelijkertijd stijgen de uitgaven van onze gemeente ook flink; denk alleen maar aan de kosten voor gas en elektra. Hopelijk heeft onze gemeente langdurige, vaste contracten afgesloten en laat minister Jetten die in tact.

We horen het in november, met of zonder zoutje.

Back To Top