Skip to content

Week 28 2022 | Verwachtingenmanagement

Bij de gemeenteraadsverkiezingen, in maart van dit jaar, heeft de Wassenaarse kiezer niet aan de verwachtingen voldaan. De opkomst was historisch laag. Grofweg, en naar boven afgerond, gingen zes van de tien stemgerechtigden stemmen. Zij die wel de moeite namen om te gaan stemmen haalden twee zetels weg bij de oude coalitie. De winnaars van de verkiezingen, Hart voor Wassenaar (HvW) en GroenLinks (GL), hebben ten koste van het CDA en D66 een plek in de nieuwe coalitie gekregen. Maar, zou het nieuwe coalitieakkoord ook voldoen aan de verwachtingen van de kiezer?

De verlaging van de maximumsnelheid met twintig kilometer per uur had de kiezer kunnen zien aankomen. Na het uitgebreide debat hierover in de vorige periode waren (bijna) alle partijen het hier wel over eens. Wassenaar is de overlast van het (doorgaand) autoverkeer zat.

De verhoging van de OZB met twintig procent daarentegen moet voor de kiezer als een donderslag bij heldere hemel zijn gekomen. De VVD, nog steeds de grootste partij van Wassenaar, heeft zowel de gemeente, als zichzelf, tijdens de campagne nadrukkelijk gefeliciteerd met de omvangrijke financiële reserves. Deze waren volgens de VVD aan het beleid, en volgens het CDA aan de wethouder, van de vorige coalitie te danken. In het verkiezingsprogramma van HvW, de partij van de nieuwe wethouder van financiën, wordt wel gesproken over een ‘degelijk financieel plan’ maar er staat niets waaruit de kiezer heeft kunnen opmaken dat deze partij voorstander zou zijn van een fikse verhoging van de OZB.

Voor het overige lijkt het beleid van de nieuwe coalitie verdacht veel van op dat van de oude. Met GroenLinks in de coalitie is het beleid niet duurzamer geworden. Met Hart voor Wassenaar: twintig procent extra OZB voor hetzelfde beleid. Wie had dat verwacht?

De ‘Vrienden’ volgen de lokale politiek op de voet. Maar ook wij tasten in het duister naar het hoe en waarom van de OZB-verhoging. Wij mogen wel van de politiek en van de politieke partijen verlangen dat zij hun beslissingen onderbouwen en verklaren. En op dat gebied voldoet het coalitieakkoord niet aan onze verwachtingen. We missen hier de open en eerlijke communicatie.

Wanneer ook de politieke geïnteresseerden het niet meer kunnen volgen dan vrezen we dat bij de volgende verkiezingen de kiezer weer niet aan de verwachtingen van de politici voldoet. Maar dat kon dan wel eens wederzijds zijn.

De Vrienden: voor onderbouwd beleid

Back To Top