Skip to content

2023 week 20 | De Slag: een familiestrand of meer?

Veel inwoners zijn de koude dagen van april en nu zelfs die in mei zat. Gelukkig is de laatste naamdag van de vierde IJsheilige voorbij waardoor we rustig onze tuinen of potten kunnen verrijken met alle mogelijke planten. Een ander vorm van genieten van de natuur is het bezoeken van ons eigen strand. Sommige duiken dagelijks de zee in voor een dip. Andere wachten tot het weer echt “beter” is. Daarmee beweegt het bezoekerspeil mee met de gemiddelde dagtemperatuur.

De “Slagvorm”, door de duinen er naartoe, en geen boulevard, zorgt dat het in algemene zin wordt betiteld als een familiestrand. Niet alleen door de bezoekers, maar ook voor de uitbaters. Familienamen zoals Westgeest, Kroft of Marel draaien al decennia lang mee om een boterham te verdienen op en rond het strand. Moet dit alles zo blijven? Af en toe schiet de gemeente uit de bocht en wil deze permanente strandpaviljoens realiseren, zodat nog meer bezoekers jaarrond droog en warm van de ondergaande zon kunnen genieten. Wat goed is voor het strand is goed voor Wassenaar! Gelukkig is het gebleven bij een beperkte en goede herinrichting op de Slag met betere parkeerplekken voor fietsers en autobestuurders met een blauwe kaart.

Bekend uit die periode, met veel politieke discussie en onderzoek, waren de beperkte utiliteitsvoorzieningen aan de Slag. Nu staan in de zomerperiode aggregaten achter strandtenten voor extra stroomvoorziening. Wordt het familiestrand uitgebreid met meer en extra grote voorzieningen, dan moet de gemeente diep in de buidel tasten om extra leidingen van dorp naar het strand te verwezenlijken. Ook extra inzet door politie, brandweer en ziekenwagen moeten jaarrond worden gewaarborgd.

Dus laat de politie en brandweer in het dorp gestationeerd. Houdt het familiestrand op het huidige gemoedelijke niveau met enkele drukke pieken in de maanden juli en of augustus. Zorg dat het extra openbaar toilet toegankelijk voor gehandicapten er snel komt. En maak je een nieuwe strandvisie als college en raad, bekrachtig dan het huidige gebruik. Tot in de toekomst.

Vrienden van Wassenaar met Strand Visie

Back To Top