Skip to content

2016 week 22 Zandkorrels

De Van Zuylen van Nijeveltstraat krijgt een opknapbeurt: nieuwe riolering, nieuwe kabels en nieuw wegdek. Eerst de ene weghelft. Die is klaar. En nu de andere weghelft. Die is nog niet klaar.

Al met al is men nu al vele maanden bezig met deze klus. Bewoners moeten zich door een zandvlakte hinkstapsprong verplaatsen naar hun veraf geparkeerde voertuigen. Als het even stevig waait is het wel raadzaam om vooral de ramen aan de voorkant dicht te houden en – als je buiten loopt – de kaken stevig op mekaar te houden om te vermijden dat je op een portie zand staat te kauwen. De ogen moet je zorgvuldig afdekken. Kortom, het woon- en leefgenot van deze bewoners wordt al maandenlang op de proef gesteld.
Als je overdag langsrijdt constateer je dat daar niet bepaald een overdaad van massale nijverheid plaatsvindt. Veelal zie je slechts ’n man of twee/drie aan het werk. Soms zie je helemaal niemand.
Kort geleden heeft de Alkemadelaan in Den Haag een fikse opknapbeurt gehad: aan beide kanten ongeveer evenveel weglengten als nu op dit gedeelte van de Van Zuylen. De klus was in slechts twee weken geklaard. De Vrienden van Wassenaar vragen zich af waarom dit op de Van Zuylen zo lang moet duren. Tja, de riolering moest óók vervangen worden en óók enige kabels. Maar heb je voor deze totale klus zo lange tijd nodig?
Dit is niet de eerste keer dat in Wassenaar dergelijke renovatieprojecten aan een weg zo’n opvallend lange tijd in beslag nemen. Menig Wassenaarder kan hierover meepraten: de werkzaamheden indertijd op het langere gedeelte van de Van Zuylen, en ook indertijd in de wijk De Kieviet. En zo zijn er nog andere gevallen op te noemen.
Naar de redenen kunnen we slechts gissen. Heeft de gemeente in het aanbestedingscontract een solide opleveringsdatum afgesproken of is er een openeindearrangement? Hoe luiden de afspraken met onderaannemers en toeleveranciers? Was er vertraging? Ziekte? Slecht weer? Communicatiestoornissen? Gedoe met budgetten? In hoeverre moet de ene groep werkers wachten op een andere groep? En die andere groep weer op nóg een andere groep? Heeft er door de gemeente samen met de aannemers deugdelijke planning en ‘operationele research’ plaatsgevonden en is gebruik gemaakt van de bekende ‘kritiekepadmethode’?
De Vrienden van Wassenaar weten het niet. Zij constateren slechts en vragen zich af of dat voortaan niet beter kan. In het belang van het woongenot. En het leefgenot.

 

 

 

Back To Top