Skip to content

2024 week 28 | Groene vingers krijg je samen (II)

De titel verwijst naar een eerdere versie over de ontwikkelingen in park de Wittenburg. Deze stond in de editie van 3 mei en eindigde met “Bezint eer ge begint was het toch!” Wel, deze bezinning is gestart, al is het achterstevoren. Een klankbordgroep (KBG) is door de gemeente samengesteld en vorige week was de eerste bijeenkomst. Notulen werden opgesteld en uitgewisseld en de volgende bijeenkomst is gepland. De Vrienden zelf nemen niet deel aan deze KBG, omdat vanuit de buurt een goede vertegenwoordiging met grote betrokkenheid beschikbaar is, die wij niet kunnen verbeteren. Door contact met de buurt volgen de Vrienden natuurlijk de vorderingen.

Tijdens een rondleiding door het “bospark” op een mooie zaterdagmiddag werd duidelijk welke impact de plannen van de gemeente kunnen hebben. Maar ook wat de gevolgen zijn van eerdere grootonderhoudswerkzaamheden. Weghalen van struiken langs de toegangsweg naar het kasteel, waardoor onbedoelde parkeerplekken ontstaan of bramen en onkruid die groeien na het weghalen van struiken langs de watergang. Buurtbewoners en kasteelmanager vrezen dat de ontstane gevolgen een voorbode zijn voor verdere herinrichtingsplannen. Na cultuurherstel en herinrichting is een vereiste daarom dat de gemeente ook het vervolgonderhoud goed heeft ingeregeld. Met voldoende budget natuurlijk en deze ambitie kost geld.

Hoofddoel van het nieuwe gemeenteplan is het aantrekkelijker maken van De Wittenburg door het verwezenlijken van zichtlijnen naar het kasteel en verleggen of aanleggen van paden om grote ommetjes mogelijk te maken. Hiervoor moeten 267 kleine en grote bomen verdwijnen. Terwijl nu juist de bomen zo aantrekkelijk voor gebruikers zijn. Goed is om te horen dat tijdens de volgende KBG het bomenkapplan ter plekke wordt besproken.

Dat dit park als gemeentelijke Natuurbestemming onderdeel is van “NatuurNetwerk Nederland” maakt de herinrichting ook pikant. Want vanaf 21 mei 2024 gelden nieuwe beleidsregels voor de aanvraag van een Nationaal Park. Deze staan in het nieuwe Beleidsprogramma Nationale Parken 2024-2030. Het is dan ook voor de gemeente en de KBG van belang om na te gaan welke invloed deze beleidsregels hebben op de inrichtingswensen rond Kasteel de Wittenburg.

Bomen groeien tot aan de hemel wordt wel gezegd. Welke dat halen zullen we horen in een volgende bijeenkomst in de Wittenburg. Als de KBG met de gemeente tot een gewogen en gedragen inrichtingsplan heeft kunnen komen.

Back To Top