2024 week 38 | Overpeinzingen bij het TINA-festival
Wanneer je in het dorp aan iemand vraagt: “Ken je Tinadag?”, dan zullen slechts weinigen je niet begrijpend aanstaren. Integendeel, je wordt waarschijnlijk verbeterd omdat de naam tegenwoordig “Tina Festival” is. En wie is in Wassenaar niet bekend met de volle straten en de Berkhei vol met blik op een september zaterdag en zondag? Dit landelijk succesvolle festival wordt sinds 2010 twee dagen gevierd en niet meer in één dag zoals ooit gestart in 1991.
Met behulp van vele verkeersregelaars en de door de gemeente speciaal aangelegde stoplicht apparatuur wordt de grote stroom auto’s met families en bussen door het dorp geleid. Net buiten de bebouwde kom, lees op de Rijksstraatweg en Landschedingsweg, staat de grote buffer aan auto’s gevuld met jonge gezinnen te wachten om de Lange Kerkdam of de Wittenburgerweg in te draaien. Door daarna m.b.v. de extra techniek geleidelijk en onder toezicht van de verkeersregelaars over de hoofdassen richting Duinrell te worden geloosd. Waarom komen trouwens zo velen met de auto? Zegt dat iets over de staat van het OV van en naar Wassenaar?
Een hele operatie die twee ochtenden duurt en binnen het dorp leidt tot een stroom auto’s met enthousiaste mensen naar Duinrell en vermoeide mensen, die na een dag plezier op het festival voldaan ons dorp verlaten. Alleen aan het bordje Wassenaar “Einde Bebouwde kom” weten ze weer in welke plaats ze die dag waren.
Geldt dit alles ook voor de bewoners van Wassenaar, zijn zij blij met de huidige versie van het “Tina Festival? Want de Festivalbezoekers blijven op het park van Duinrell en besteden bijna geen euro in het dorp, terwijl het dorp wel de verkeersoverlast krijgt te verduren. Dus wat schiet het dorp er zelf mee op? We mogen aannemen dat Duinrell in ieder geval alle te maken (verkeers)kosten zelf betaalt en niet de gemeente. Misschien toch eens aardig als het gemeentebestuur inzicht geeft in wat een dergelijke manifestatie Wassenaar financieel brengt en kost.
Blijft de houding van het gemeentebestuur en de meeste inwoners ten aanzien van TINA: “het is toch maar een weekend in het jaar!” en ‘there is no Alternative (TINA)’ of is die er misschien wel? Wij leggen de vraag maar eens op tafel.
Overigens de verkeersinstallaties zijn door gemeente allemaal voorzien van een lokaal bedieningspaneel. Kunnen deze ook worden gebruikt op die mooie zomerdagen als de weg naar het strand vraagt om extra verkeersmanagement?