Skip to content

2024 week 18 | Groene vingers krijg je samen

Wanneer je tuin toe is aan groot onderhoud kan een tuinarchitect helpen om een nieuw ontwerp te maken. Alleen wat voor tuin wens je?

Een volle tuin met veel struiken of juist één met een gazon en doorkijken. Voor deze keuze staat ook de Gemeente bij de opknapbeurt van Landgoed Wittenburg. Het noordelijkste onderdeel van onze landgoederenzone wordt veelvuldig gebruikt door fietsers en wandelaars. Is dit een park met een gemengde tuinstijl, een bos, een park of een “bospark”. De Gemeente wil meer park elementen terugbrengen, de buurt ziet meer in een bos met bomen en struiken. De horeca, kasteel Wittenburg, heeft weer eigen wensen en behoeften. Een gedegen afweging van belangen en zorgvuldig proces is dan nodig voor draagvlak.

Als eigenaar moet ook de Gemeente een vergunning aanvragen voor de gewenste aanpassingen. Op deze aanvraag heeft de buurtvereniging bezwaar aangetekend.

Afgelopen maandagavond was er veel belangstelling voor de informatieavond over de nieuwe “parkplannen” voor de Wittenburg. De Vrienden waren ook aanwezig en er werd duidelijk dat de aanvraag van de uitgebreide vergunning was gestaakt. Het eerder genoemde bezwaar was naar zeggen hiervoor niet de reden, wel dat de afhandeling van de vergunning erg (te) lang duurde. Onlangs is de Gemeente een nieuwe vergunningsprocedure gestart, korter van tekst maar wel gebaseerd op de vorige uitgebreide aanvraag. De herziene aanvraag was nog niet voor inzage beschikbaar. Ook was niet duidelijk wat nu de verschillen waren en of een nieuw bezwaar tegen deze aanvraag nodig en of mogelijk is. Wel zou er ruimte zijn voor aanpassingen vanuit de te vormen klankbordgroep in het uiteindelijke ontwerp.

Het is niet uitgesloten dat de Gemeente de aanvraag in deze fase start om nog in 2024 met het groot onderhoud te kunnen aanvangen. Onduidelijk is daarbij of de werkzaamheden die nodig zijn voor watermanagement reeds feiten op de grond creeeren voor het ontwerp finaal is.

De Vrienden zijn voorstander van inspraak, maar het gevolg van de huidige procedure is veel onduidelijkheid en vragen door de aanwezigen op de avond., en argwaan bij de gebruikers van het “bospark” over de uitkomst. Beter was geweest om vooraf met de gebruikers, bestaande uit o.a. Gemeente, twee buurtverenigingen, provincie Zuid Holland en kasteelbeheerder om de tafel te gaan zitten. Naar elkaars uitgangspunten luisteren, daarover consensus bereiken, komen tot een gedragen plan, en pas daarna de vergunningsprocedure te starten. Bezint eer ge begint was het toch.

Back To Top