Skip to content

2019 Week 5| De Wassenaarse huurkloof

Mensen die een jaartje ouder worden piekeren erover dat het eens tijd wordt te verhuizen. Het huis waarin zij al decennialang wonen blijkt te ruim geworden. Trappenlopen gaat niet meer zo soepel. Enige boventallige kamers zijn inmiddels volgestouwd met oude meubels, archieven en allerhande bewaarspullen. Wellicht tijd om wat schoonschip te maken en uit te kijken naar een gelijkvloers appartement. Welnu, ook oudere Wassenaarders overkomt dit. Bij hun verkenning naar nieuwe woonmogelijkheden zoeken zij niet zelden een huurwoning. Al gauw komen zij erachter dat ons dorp voornamelijk mogelijkheden biedt in óf de sociale huursector óf de luxe huursector. Kom je niet in aanmerking voor de sociale sector, dan ben je in Wassenaar al snel aangewezen op een prijzig luxeappartement. Want in het middensegment is er nauwelijks aanbod.

Voor menig oudere Wassenaarder lijkt er dus dan maar één uitkomst: verhuizen naar een andere gemeente die dit middensegment wel biedt. Dat betekent: weg van je vertrouwde omgeving, vertrouwde winkels en koffietentjes, weg van je vrienden- en kennissenkring. Niet meer op straat spontaan bijpraten. Vaarwel trouwe buren die je soms met dingen hielpen. Zo zul je in je nieuwe omgeving tevens moeten uitkijken naar een andere huisarts en paramedische zorgverleners. Een nieuw sociaal circuit opbouwen, is niet zo een-twee-drie gedaan. Kortom: je verkast naar een compleet nieuwe biotoop, waar je nog maar moet afwachten of die je bevalt. Sommigen ervaren zo’n verhuizing zelfs als een soort emigratie. 

Hier en daar zal men sussend verkondigen dat je ook vanuit een randgemeente je oude bindingen best wel kunt blijven onderhouden. Maar dat betekent toch elke keer – veelal met de auto – pendelen. Steeds kwartier/half uur heen, kwartier/half uur terug. Ben je aangewezen op openbaar vervoer, dan mag je daar wel een uurtje bij optellen.

De Vrienden van Wassenaar verwonderen zich over deze tweedeling in de Wassenaarse huurwoningmarkt. Tja, projectontwikkelaars in de vastgoedsector lijken vooral voorkeur te hebben voor bouw van superluxe appartementen in een dorp dat als een van de rijkste Nederlandse gemeenten bekend staat. Daar valt immers veel meer aan te verdienen. Commercieel dus veel interessanter dan bouwen in de middensector.

Ook Wassenaarse ouderen willen graag in hun dorp blijven meedoen. Het zou jammer zijn als zij wegens gebrek aan nieuwe huisvesting ons mooie dorp zouden verlaten.

Is er aan deze hardnekkige huurkloof iets te doen? Wie pakt de handschoen op?

De Vrienden maken zich sterk voor het slechten van de kloof!

Back To Top