Skip to content

2019 Week 35 | Het koffiehuisje, waard om te koesteren

Het markante koffiehuisje aan de Buurtweg. Wie kent het niet? Een populaire pleisterplaats voor fietsers, wandelaars, joggers, wielrenners, hockeyers en jarige kleuters. Vaak een reden om even van de fiets af te stappen, even pas op de plaats te maken. Of even na een verkwikkende hockeywedstrijd of cultureel bezoek aan museum Voorlinden je te verpozen met koffie, thee, limonade, ijsjes en lekkernijen. Maar wie zich daar nu wil vleien, ziet een verlaten houten pandje, behoedzaam omheind door een stalen hek. Het staat er wat treurig bij, lijdzaam wachtend op dingen die komen gaan. Jammer, we hadden ons deze zomer daar graag op het terras willen laten koelen door een koude frisdrank.

De Wassenaarse Krant en ook de veertiendaagse krant De Haagse Tijden hebben interessante artikelen gewijd aan dit karakteristieke huisje. De Scheveninger Frederik Koch ontwierp het 100 jaar geleden. Het was een reuze succes, want al gauw kon je deze bouwsels toen op ruim 40 plaatsen in Nederland aantreffen. Het heeft het uiterlijk van een nostalgische kiosk. Helaas zijn er in de loop der tijden nogal wat verdwenen of onherkenbaar verbouwd. Maar er bevinden zich in ons land nog enige in de oorspronkelijke staat, waaronder het koffiehuisje aan de Buurtweg. Toen de spoorlijn Scheveningen-Hofplein nog bestond, stond het huisje bij de stationshalte Renbaan. Nadat deze verbinding in 1953 werd opgeheven, is het verplaatst naar een plek verder op de Buurtweg. Recent is het om verkeersveiligheidsredenen nog eens 27 meter verschoven en daardoor nog beter in het zicht gekomen.

Het is een rijksmonument. Onze gemeente is eigenaar. Het feit dat het er nu zo troosteloos bijstaat heeft als oorzaak dat er nogal wat aan gerestaureerd moet worden. Dat brengt flink wat kosten met zich mee. Daarbij beraadt de gemeente zich over de toekomst van het huisje. Hopelijk zal de uiteindelijke exploitant goed inspelen op de behoeften van deze tijd en tegelijkertijd respect behouden voor de traditionele uitstraling van het paviljoentje. Bijvoorbeeld met een aangenaam terras, sanitaire voorzieningen, fietsenrekken, oplaadmogelijkheid voor de elektrische fiets en wifi. Voor wandelende en fietsende passanten, voor hockeyers, museumbezoekers en buurtgenoten. Misschien ook om er een krantje te kopen?

De Vrienden van Wassenaar beschouwen het nostalgische koffiehuisje als markant baken en fraai entree tot het rijke groen van onze gemeente. Waard om te behouden en te koesteren. Wij denken met onze lokale politici graag mee hoe. Want samen staan we sterk.

Back To Top