Skip to content

2017 week 50 | Wassenaarkompas: is daar een peil op te trekken?

Wassenaarkompas: is daar een peil op te trekken?

Op 15 november hebben wij in De Wassenaarse Krant kunnen lezen over het Wassenaarkompas. De bedoeling is erachter te komen welke opties er zijn voor de toekomst van ons dorp. Iedereen die mee wilde doen aan het panelonderzoek had tien dagen de tijd zich aan te melden, want dat kon tot en met vrijdag 24 november. Ook bleek dat er op de gemeentelijke website een en ander te lezen was over Wassenaarkompas.

Met deze oproep alleen maar in de krant en op de website, daar bleef het bij. Het is de vraag of iedere Wassenaarder hierdoor in staat werd gesteld hiervan kennis te nemen. De Vrienden constateren dat de oproep hierdoor slechts een beperkt bereik heeft gehad. Laten we eerlijk zijn: wie spelt er wekelijks De Wassenaarse Krant minutieus uit? En wie surft er dagelijks op de gemeentelijke website? Sommige dorpsgenoten zijn niet handig op de computer of beschikken er helemaal niet over. Bovendien, uit het feit dat inwoners met een NEE/NEE-sticker op hun brievenbus de krant nooit ontvangen, kun je niet afleiden dat zij volstrekt geen interesse zouden hebben voor de toekomst van ons dorp. Voor zo’n uiterst belangrijk onderwerp als de toekomst van Wassenaar – dat juist iedere dorpsgenoot aangaat – mag je juist verwachten dat ons gemeentebestuur deze oproep in een brief naar alle ruim 10.000 adressen in Wassenaar zendt. De Vrienden vinden dit onbegrijpelijk.

Wie de inhoud van de vragenlijst bekijkt, stuit al gelijk op de eerste vraag: “In welke gemeente woont u?”. Nogal wiedes, zou u denken: in Wassenaar. Nee, je kunt kiezen uit nog vijf andere gemeenten: Katwijk, Leiden, Den Haag, Voorschoten, Leidschendam/Voorburg. Het onderzoek is toch bedoeld voor de Wassenaarders zelf? Waarom mogen mensen van buiten Wassenaar ook meedoen aan het onderzoek? Zo kan de uitslag worden vertroebeld. Dan een vraag verderop: “In welke buurt woont u?” U mag kiezen uit 21 buurten. Ook hier weer: waar is dit voor nodig? De Vrienden vinden dit  onbegrijpelijk.

En vervolgens zien we een hele ris aan meerkeuzevragen en stellingen, veelal met toespelingen op fusievarianten met diverse omliggende gemeenten. Echter, inwoners die simpelweg géén fusie wensen, kunnen dit in de vragenlijst niet afzonderlijk aangeven; zij ontkomen er niet aan om tegelijkertijd in te vullen met welke gemeente zij toch het liefst zouden fuseren. De Vrienden vinden dit ook onbegrijpelijk.

Naar de indruk van De Vrienden rammelt het Wassenaarkompas.

                                                                                  -o-

Back To Top