Skip to content

2017 week 41 | INTERVIEW LEONARD WOLFSBERGEN, SECRETARIS VAN DE ‘VRIENDEN’

LEONARD WOLFSBERGEN, SECRETARIS VAN DE ‘VRIENDEN’

“Ja, ik was van 1978 tot 1983 secretaris van de ‘Vrienden van Wassenaar’. Vond ik een leuke tijd, maar ja, wat gebeurde er allemaal in die periode ?

Maar als Leonard(82)  op zijn praatstoel zit komen er gelukkig nog heel wat herinneringen boven drijven. Leonard is belastingdeskundige. Hij heeft onder anderen deelgemaakt van het belastingkantoor ‘Sneep, Neijzen, Wolfsbergen belastingadviseurs’ in Amsterdam en is een groot liefhebber en verzamelaar van de oriëntalistische schilder Marius Bauer. Hij woont al sinds 1966 jaar in Wassenaar en de laatste 18 jaar op de Van Zuylen van Nijeveltstraat. Buiten zijn secretariaat van de ‘Vrienden’ heeft Leonard in diverse commissies in ons dorp zich zeer betrokken betoond met het wel en wee van Wassenaar. “In mijn tijd was Tjalling Halbertsma voorzitter” vertelt Wolfsbergen. “Halbertsma was heel precies. Deed alleen maar iets als hij het zèker wist. Als secretaris was dat wel eens lastig, want hij veranderde regelmatig iets in mijn teksten, als hij dacht dat het niet helemaal klopte. Op 14 maart 2018 is er een door de ‘Vrienden’ georganiseerd lijsttrekkersdebat. Nou, dat hadden wij in mijn tijd òòk. Ik weet nog dat ik, bij één van die debatten, voorzitter was. Vond ik best spannend.  Een belangrijk item in mijn tijd was de aanleg van de ‘Leidse Baan’, een geplande weg tussen Leiden en Den Haag, parallel aan de spoorlijn, die via Voorschoten loopt. Wij waren daar wel vòòr, maar die weg is er nooit gekomen. Ja, over Duinrell was er toen ook al wat rumoer, maar wij hebben ons toen nooit tegen dit attractiepark gekeerd. Ik weet nog wel dat wij veel contact hadden met de toenmalige wethouder, mevrouw Le Coultre. Staab was toen burgemeester. Halbertsma had veel contact met raadsleden, de burgemeester en wethouders. Je zou van hem kunnen zeggen: ‘De Vrienden, c’est moi”. 

“Wij hadden toen veel meer leden dan nu” gaat Wolfsbergen verder. “Eigenlijk vind ik dat elke Wassenaarse familie lid moet zijn van deze club, maar ja…..Ik geloof zeker wel dat de activiteiten van de ‘Vrienden’ in de loop der jaren van invloed is geweest op het gemeentebeleid. Met name ten aanzien van het groen houden van Wassenaar. Nu betonen zij zich zeer actief ten aanzien van de eventuele fusie met Voorschoten. Stel dat die fusie een feit wordt dan zou de rol van de ‘Vrienden’ wel eens nòg belangrijker kunnen worden”. 

Back To Top