Skip to content

2017 week 39 | Interview met Hugo graaf van Zuylen van Nijevelt

HUGO GRAAFVAN ZUYLEN VAN NIJEVELT.

 

In zijn, naar de voorname afkomst van de familie ademend, huis op Duinrell, hebben wij een gesprek met dit voormalig lid van het Dagelijks Bestuur van de ‘Vrienden’.

Het eerste dat opvalt als wij de woning van Hugo (1929) en zijn echtgenote Clarine binnen komen, is een prachtig portret van een deftig heer aan de muur. “Oh” zegt Hugo nonchalant “dat is Koning Willem II”. Hugo van Zuylen was lid van het D.B. van de ‘Vrienden’ van 1970 tot 1984. “Wat ik mij nog heel goed herinner” zegt de gastheer grijnzend, “is dat de toenmalige voorzitter, Tjalling Halbertsma, altijd eindeloos aan het woord was. Ik zei dan zo nu en dan ‘ja’ of ‘nee’, maar daar luisterde hij niet naar. Moet gezegd worden dat hij met deze woordenstroom wel dingen kon bereiken in gesprekken met bijvoorbeeld raadsleden en de toenmalige  burgemeester Geertsema. Belangrijkste items in die tijd waren de voorgenomen aanleg van een vierbaansweg op de Groot Haesebroekse weg, in plaats van de bestaande weg en de verdwenen trambaan en de uitbreiding van het viaduct over de Rijksstraatweg. Beide plannen hebben wij weten te verijdelen. Wij hadden in die tijd regelmatig overleg met de provincie en de Commissaris van de Koningin. 

 

‘Waarom zat jij in het Dagelijks bestuur ?’ “Nou” vertelt Hugo “ik was direkteur/eigenaar van Duinrell (1959-2000  DKW) en de grootste werkgever in Wassenaar. Bovendien kon ik geen raadslid worden, omdat mijn belangen in Wassenaar te groot waren. Bij de ‘Vrienden’ kon ik van belang zijn voor het algemeen welzijn van onze burgers en de rol die mijn bedrijf daarin speelde. Er waren in die tijd ook plannen voor het maken van een doorgaande weg van Haarlem naar Scheveningen. Dat wilden wij niet, omdat de natuur in de duinen tussen Wassenaar en Scheveningen daardoor teveel schade zou ondervinden. Zoals je weet is die doortrekking, mede door onze invloed, er nooit gekomen. Het duinwaterbedrijf Dunea was er bovendien òòk niet voor. Ik denk zeker dat wij in die tijd wel invloed hadden op de besluitvorming van het gemeentebestuur. Het groen houden van Wassenaar was bij ons toen, en trouwens nu nog, een belangrijk onderwerp. Tot slot vind ik dat wij best wel meer leden zouden kunnen hebben. Maar ja, hoe bereik je dat ? Die columns van de vrienden doen het best wel goed, maar nog een beetje meer publiciteit zou geen kwaad kunnen.

 

Deka Wielenga  

 

 

 

Back To Top