Skip to content

2016 week 45 | Ons Bruine Dorp

Ons bruine dorp

De herfst is begonnen. Overal dwarrelen boombladeren met sierlijke beweeglijkheid neer op Wassenaarse bodem. Het grijs van onze straten en stoepen lijkt als het ware bestrooid met een bonte mengeling van prettig ogende gele en bruine confetti. Onze bossen krijgen weer een verse bruine deklaag. Kortom: ons groene dorp verkleurt in deze periode van het jaar – zoals een vermaarde Wassenaarse kunstschilderes het verwoordt – naar okergeel en vervolgens via gebrande sienna naar Rembrandt-bruin. 

Maar het is wel oppassen geblazen. Je kunt behoorlijke schuivers maken. Vooral als de bladeren vochtig zijn, kunnen voetgangers en fietsers met flinke uitglijders worden geconfonteerd. Onze gemeentelijke groenvoorzieningsmedewerkers gebruiken daarom krachtige blaasmachines en kolossale zuigmachines om het weelderige gebladerte uiteindelijk een passende bestemming te geven binnen ons milieucyclisch systeem. Deze acties vinden meestal plaats met de nodige systematiek en efficiëntie, en deze klus wordt veelal in een week of twee gepiept.

Maar – onafhankelijk van het jaargetijde – is er in ons dorp hier en daar nog méér bruin waar te nemen. Dat is dan geen okergeel, gebrande sienna of Rembrandt-bruin, maar simpelweg het fletse bruin van onregelmatig gevormde zandstroken. Dat zijn de gedeelten van ons dorp waar vanwege werkzaamheden de straat is opgebroken. Kennelijk zijn dit geen klussen die in korte tijd kunnen of mogen geschieden. We maken situaties mee dat gedeelten van wegen, lanen en straten zelfs maandenlang als zandstroken openliggen. Daarbij is het opvallend dat er niet bepaald een overmaat van menselijke arbeidzaamheid is te bespeuren. Hooguit een paar mannetjes en soms helemaal geen mannetjes.Thans is het centrum van ons dorp aan de beurt. Voor menig weggebruiker levert dit soms aardige puzzelritten op. Maar weer hetzelfde tafereel: hier en daar een paar mannetjes, en soms helemaal geen mannetjes. 

De Vrienden van Wassenaar vragen zich af waarom dit zo lang moet duren. Heeft de gemeente met het aannemingsbedrijf misschien de afspraak gemaakt om de klus vooral in leegloopuren te plegen? Omdat het misschien goedkoper moet? Wellicht herinneren sommigen van u zich de werkzaamheden aan de Haagse Van Alkemadelaan. Daar was de klus binnen een paar weken gepiept. 

Zo ziet u hoe bruine kleuren ons al of niet kunnen behagen. Daarom een ludieke paradox: als u in ons dorpscentrum vreest als voetganger op de stoep uit te glijden op Rembrandt-bruine bladeren, probeer dan uw weg te vervolgen door het fletse bruine zand van de opgebroken straat. 

 

Back To Top