Skip to content

2016 week 18 Moderne kunst

De ‘Vrienden’ bemoeien zich vaak met dingen in Wassenaar, die naar hun opvatting beter zouden kunnen. Maar óók met dingen waarop wij in Wassenaar trots kunnen zijn. Zo’n ‘ding’ is het nieuwe museum voor moderne kunst op het buitengoed ‘Voorlinden’ aan de Buurtweg, dat in september dit jaar zal worden geopend en plaats zal bieden aan de ‘Caldic Collectie’, de grootste particuliere kunstverzameling in Nederland.

Initiatiefnemer en financier van dit museum is de Wassenaarder Joop Van Caldenborgh. “Jij bent de eerste verslaggever, die ik hier ontvang” zegt de uiterst dynamisch ogende 75-jarige in zijn kantoor in het indrukwekkende landhuis ‘Voorlinden’.Van Caldenborgh is oprichter en eigenaar van het Rotterdamse bedrijf ‘Caldic’, een onderneming die grondstoffen produceert voor de voedingsmiddelen industrie. “Toen ik zeventien was” vertelt Van Caldenborgh “kon ik aardig tekenen en werd geïnteresseerd in moderne kunst. Ik kocht toen mijn eerste moderne schilderij. En ja…dat is zo doorgegaan tot vandaag”. Mede dankzij zijn uiterst succesvolle bedrijf …. “en nog wat dingetjes, die ik daarnaast deed”….kon hij zich permitteren kostbare moderne schilderijen en beelden te verwerven. “Het gaat mij om ‘hedendaagse kunst’, dat is kunst van nog levende kunstenaars en ‘moderne kunst’, kunst van 1850 tot heden. In mijn museum gaan straks beroemde stukken hangen en staan van bijvoorbeeld Leandro Erlich uit Argentinië en James Turell  en Richard Serra uit Amerika”. De naam Wim Pijbes valt, de huidige direkteur van het Rijksmuseum, die straks de hoogste baas wordt in dit Wassenaarse museum. “Ik heb hem niet weggekocht, wat veel mensen denken, maar hij wilde zèlf graag hier directeur worden”. “Wat ik ook nog wil zeggen” gaat Joop Van Caldenborgh verder “is dat de gemeente Wassenaar zeer goed heeft meegeholpen dit museum tot stand te brengen. Niets dan lof hiervoor”. Dan wordt het tijd om naar het bijna voltooide museum te gaan. Het uitgestrekte gebouw detoneert op geen enkele manier met de weilanden en bospartijen van het landgoed. Grote, hoge expositiezalen geven de bezoeker een vorstelijk ruimtegevoel en bieden, in 4000 m2 expositieruimte, straks plaats aan schilderijen, beeldhouwwerken, fotografieën en videokunst. Veel van bodem tot plafond reikende, ramen geven vrijwel overal een prachtig uitzicht op het omliggende park. In een bibliotheek is plaats voor meer dan 30.000 kunstboeken en in een met warm hout gedecoreerd auditorium kunnen lezingen en bijeenkomsten worden gehouden. Kortom, dit museum maakt Wassenaar straks een middelpunt van moderne kunst.

‘Wat gaat het geheel kosten ?’ “Ik heb geen flauw notie” grijnst Van Caldenborgh”. Met andere woorden: Dàt gaat je niets aan !!

Back To Top