Skip to content

2015 week 7 | Bouwmaffia

Uw columnist put veel uit wat de nieuwsmedia hem voorschotelen. Afgelopen week is er weer veel te doen geweest over het voormalig Vliegkamp Valkenburg. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVD) is voortvarend bezig de oude startbanen te slopen. Boeiend, want een bestemmingsplan voor het gebied is nog steeds niet vastgesteld.

Alom reacties. VVD leden in de Provinciale Staten stellen kritische vragen. De gemeenteraad van Katwijk neemt unaniem een motie aan om de sloop ogenblikkelijk te stoppen. Er komt een initiatief om op Valkenburg een ‘Drone Valley’ te creëren. Niet alleen goed voor de werkgelegenheid maar ook perfect om de technologische achterstand die Nederland in de wereld heeft in te lopen.
En wat gebeurt er?
In het Leids Dagblad las ik de reactie van het RVD, “geen enkele concrete reden om af te zien van de plannen omdat er nu een niet erg concreet plan uit de kast wordt gehaald”.

Wat een arrogantie. De bouwmaffia stoomt door. Niks overleg. Gewoon doorgaan en je van niemand iets aantrekken! De Nederlandse politiek heeft ooit het woord polderen, compromissen sluiten en constructief samenwerken, uitgevonden. Daar heeft die maffia nog nooit van gehoord. Geld verdienen is het enige wat telt. Bouw 5000 huizen en het doet er niet toe wanneer die onverkoopbaar blijken.
Misschien hebben we tegen die tijd wel een mooie provinciale verbinding tussen de A44 en A4 en is de provincie failliet. Maar gebouwd is er. Kantoorgebouwen staan leeg. Projectontwikkeling heet dat.

Hoe kan het toch dat die maffia zoveel macht heeft? Is dat het “old boys network”?.
Maar de gewone burger, inclusief zijn vertegenwoordiging in zijn gemeenteraad, staat er onmachtig bij en moet er naar kijken. Een verlichte dictatuur in optima forma.

Ik heb trouwens nog een tip voor het RVD, laat wat Feyenoord hooligans komen. Met een paar kratten pils spaar je kosten van dure draglines uit.

Back To Top