Skip to content

2015 week 27 | Malaise

De zomer is begonnen, scholen hebben vakantie, en het dorp maakt zich op voor de komst van toeristen. Het weer werkt mee, zomerse temperaturen.
Op het Stadhoudersplein wordt hard gewerkt. De laagbouw achter de winkels wordt vakkundig gesloopt. Aan de voorkant verschijnen nieuwe voorgevels. Gall en Gall is al weer open met een vernieuwde look. Alles is in werking gezet voor de overkomst van de Aldi van de haven naar het plein. Het wordt daar straks een bonte mengeling van supermarkt, en kleinere winkels.

Om ons heen, in andere gemeenten, wordt gepraat over centraliseren van het winkelaanbod. Zouden we het Stadhoudersplein moeten afbouwen en alles onderbrengen in het centrum? Natuurlijk lukt dat qua ruimte niet, maar het is ook niet wenselijk. Het plein fungeert perfect als “winkelcentrum” voor Wassenaar Noord.

En dat brengt mij dan weer op het probleem van de detailhandel. In heel Nederland verkeert die in malaise. Nu staat 7,5% van de winkels leeg en bestaat 30% van het winkeloppervlakte uit overcapaciteit. Een van de redenen is de opkomst van de internetbedrijven. Dan kan je maar één ding doen. De oude klassieke winkels bij elkaar brengen op één locatie en ze zodanig veranderen dat winkelen “fun” wordt. Waar je elkaar ontmoet, iets eten of drinken kan. Daardoor krijgt het een sociale meerwaarde die uitstijgt boven het gemak van het on-line bestellen wat toch wel doorgaat, ja zelfs zal toenemen.

Maar wat doe je dan met de rest die daar niet in past, afstoten? Krijgen we straks in Wassenaar een swingend centrum met een wegkwijnend Stadhoudersplein? Zolang dat nog een functie heeft voor Wassenaar Noord, zal het wel levensvatbaar blijven, maar ook niet meer dan dat.

Wij staan niet alleen in dat probleem. Op verzoek van Minister Kamp van Economische Zaken is een “Retailagenda” geschreven en in maart jl. aan hem aangeboden. Hij is opgesteld door verschillende betrokken partijen, zowel winkeliers en banken als vastgoedeigenaren, gemeenten en provincies.
Vijftig Nederlandse gemeenten gaan nog dit jaar afspraken maken met lokale ondernemers en vastgoedeigenaren om leegstand tegen te gaan en de malaise in de winkelbranche het hoofd te bieden. Wie die 50 zijn is niet bekend. Of Wassenaar probeert daarbij te horen ook niet. Ik mag hopen van wel want het laatste wat we moeten doen is zelfgenoegzaam achteroverleunen omdat we behoren tot een van de mooiste gemeenten van ons land. Maar straks wel met leegstaande winkels.

Back To Top