Skip to content

2015 week 25 | Werk aan de winkel

Hebt u ook de foto’s gezien van de jolige actie van de burgervaders van Katwijk, Noordwijk, Zandvoort en natuurlijk van ons eigen dorp? Alle vier, zittend aan de branding, schoenen en sokken uit en dan een ansichtkaart sturen naar Politiek den Haag. Een protest tegen de voorgenomen plaatsing van windmolens dichtbij de kust, zichtvervuilend, toeristen wegjagend. Massaal banenverlies in de horeca sector, economische malaise in de kuststrook, iets wat helaas niemand met harde cijfers kan staven.
Wat een protest! Ik zou me gek lachen als ik kamerlid was over zoveel infantiliteit. Ik mag hopen dat er een betere lobby is in de Haagse kringen, anders zie ik het somber in en verliezen we vast onze toppositie binnen de Nederlandse gemeenten.

Want vorige week publiceerde Elsevier een evaluatie van gemeenten in Nederland waar het goed wonen is. Van de 393 gemeenten die we nog in ons land hebben, staan wij nu op de 8ste plaats. Dat is de uitkomst van 101 beoordelingspunten, die weer gebundeld zijn in 7 thema’s.
Alle euforie over die plek ten spijt heb ik eens gekeken naar waarin wij goed scoren en waarin minder. Heel goed doen we het in thema “Groen en Blauw”, de aanwezigheid van bos, natuur en water.
Maar helaas veel minder scoren we in “Harmonieus Leefklimaat”. Daarin beoordelen de inwoners zelf de saamhorigheid in hun woonomgeving. Hebben ze prettig contact met hun buren, vinden ze de buurt gezellig en voelen zij zich mede verantwoordelijk voor de leefbaarheid in de buurt. Ook overlast, misdaad en verkeersveiligheid in de buurt worden mee gewogen.
Conclusie: Wassenaar is een groene oase, maar of je er nu zo prettig woont…….

Nog erger wordt het als ik naar onze naaste buur, Voorschoten kijk. Die staat in de totale ranking iets lager genoteerd, maar wat opvalt is dat zij juist een maximale score hebben in “Harmonieus Leefklimaat”. Wat is dan er mis in ons dorp?

Wij staan nu op plaats 8. Als ik de lijst van gemeenten boven ons bezie, kunnen we gemakkelijk nog een heel eind opschuiven. Maar dan moeten we wel iets gaan doen aan dat niet zo prettig wonen.
Laten we overlast, misdaad en verkeersveiligheid nu eens doorschuiven naar het College. Dan komt de rest op het bordje van de wijk- en buurtverenigingen, inclusief dat van de Vrienden te liggen.
Een goed idee toch? Wassenaar, er is werk aan de winkel.

Back To Top