Skip to content

2015 week 23 | Transparant kraken

Afgelopen zaterdag was het zover en kon de Wassenaarse burger vertellen hoe hij het opsieren van Den Deijl zag. Allemaal voor een mooi en duur boekje. Onze voorzitter werd natuurlijk ook geïnterviewd en hij heeft namens de Vrienden een paar mogelijke bestemmingen ingebracht. Een relocatie van het politiebureau, een kleinschalig ‘suites hotel’ , een brandweermuseum of anders maar een grasveldje.

Wat mij dwars zit is de volledige ondoorzichtigheid van de groep die er nog steeds in huist.
Allereerst de status. Zijn het nu krakers of zijn het anti-krakers, door Jan Mens ingehuurd.
Kraken is sinds een paar jaar illegaal. De antikraakwet die in 2009 op het nippertje door de Tweede Kamer werd aangenomen, is in 2010 ook door de Eerste Kamer geaccepteerd. Kraken is daarmee crimineel geworden.

Als het anti-krakers zijn hebben ze een overeenkomst met de eigenaar, de heer Mens dus.
Het definitieve contract met de Gemeente tekent Mens pas als hij alle vergunningen binnen heeft voor alles wat hij op zijn grasveldje wil gaan bouwen. Maar als Mens heeft getekend, dus als de gemeente zijn plannen goedkeurt en dat doen ze natuurlijk, vallen deze lieden dan onder de huurbescherming?
Ondertussen verschijnt om de haverklap de politie op het terrein, en we lezen in de krant dat allerlei dure spullen in beslag worden genomen. Kennelijk is het niet te bewijzen dat ze elders ontvreemd zijn. De rolstoel van het LUMC is waarschijnlijk ook komen aanwaaien met de laatste storm. Maar niemand doet verder iets. Bang om Mens te irriteren?

De groep staat ingeschreven in Wassenaar en ter verwelkoming heeft onze burgervader hen uitgenodigd op de Paauw en is de buurt gevraagd om een barbecue voor ze organiseren.
Inmiddels gaat het slopen en laten we maar zeggen “repareren” van auto’s en moutain bikes gewoon door. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat het bedrijf van Willem Jansen een paradijs is vergeleken met Den Deijl. Grondonderzoek zal vast uitwijzen dat de troep volledig gesaneerd moet worden.

Is het dan gek dat het wantrouwen en verontwaardiging bij de burger groot is over wat allemaal maar wordt gedoogd? Transparantie over de grondruil is nihil. Maar ook de krakers zijn in nevelen gehuld. Om onduidelijke redenen.
En wij worden zoet gehouden met het bouwen van luchtkastelen als promotieboekjes en het tentoonstellen van kosmische verlangens aan de Rijksstraatweg.

Ik ben trouwens benieuwd wie er model heeft gestaan voor dat kunstwerk.

 

Back To Top