Skip to content

2015 week 22 | Dagdromen

De wandeltocht van de van Rossums door ons dorp zoals die vorige week in deze krant stond, intrigeerde me. Eerst via alle kommer en kwel van Den Deijl, dan door de Langstraat met zijn winkelketens, wandelden zij naar de parel van het Plein. Onontdekt lijkt het soms wel. Bezoekers van Duinrell lopen er doorheen op weg naar de Jumbo. Verdwaalde toeristen zoeken er naar de Berkhei om daar gratis hun auto te kunnen parkeren.

Wat maakt een dorp aantrekkelijk? Ga eens in Laren kijken, een dorp dat vaak wordt vergeleken met Wassenaar. Terrasjes waar je voor een schappelijke prijs kan lunchen, aansluitend aan een reeks van rustieke winkeltjes. Vinden we dat ook bij ons? Als we de keus van die winkeltjes nu eens even opzij zetten, is het pleintje bij de bibliotheek zo slecht nog niet. Daar heb je die terrasjes en daar is het gezellig lunchen of alleen maar een ijsje eten.
Maar dat is wel overdag, want ’s avonds is alles uitgestorven. Ligt dat aan onze mentaliteit? Willen wij dan gewoon thuis zitten of is het een gebrek aan sfeer, aan gezelligheid, die ons weerhoudt om er eens even uit te gaan. 

Ik was laatst in de haven van Middelharnis. Klein, veel zeilboten en vooral heel veel terrasjes. Bomvol op een doordeweekse avond.
Kijk nu een naar onze eigen haven. Daar wordt je toch niet echt vrolijk van. Een alles overheersende Aldi, die ’s avonds nog droefgeestiger is dan overdag. Veel geparkeerde auto’s en verder zo hier en daar een eettentje. Nee, de haven van Wassenaar is geen swingende plek, waar je ’s avonds voor je plezier nog even naar toe loopt.

De veel geroemde structuurvisie zegt over het gebied dat het stapsgewijs zal worden aangepakt. Ik zie het al voor me, hier en daar een boompje en een bankje. En als dan de Aldi wordt uitgeruild voor de Action, verandert er niets.

Wat zou het mooi zijn als alle opgeklopte planmakerij over de kat in de zak van Den Deijl nu eens werd besteed aan wat werkelijk ons dorp zou sieren. Dan droom ik van alle moois dat we van onze haven kunnen maken. En daar hoef je geen duur boekje voor te maken. Hoewel….. de financiële reserves zijn vast nog niet helemaal op.

Ik troost mij maar met de gedachte dat ook dromen kunnen uitkomen, al is het niet vaak.

Back To Top