Skip to content

2015 week 21 | Brood en spelen.

Soms lijkt het wel of alles ineens komt. Neem nu eens de afgelopen week. Sport vierde hoogtij. De finale van de Champions League en de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal. Ik weet het, je kan ze niet vergelijken, maar wij blijven toch hoop houden dat we ooit nog eens Europees Kampioen voetbal worden. Dan de finales op Roland Garos, met name zinderend bij de mannen. Oh ja, en niet te vergeten de Blatter show. Volop TV-vermaak.

Gelukkig hadden we nog een code oranje, en werd ons aangeraden om thuis te blijven, anders hadden een moeilijke keus gehad want in ons eigen Wassenaar hadden we een cultuur festival, het ”International Chamber Music Festival”. En toen de zon weer ging schijnen moesten we toch echt naar het culinair festival “Smaakvol Wassenaar”, vroeger beter bekend als “eten bij de Burgemeester” maar dat werd vaak iets verkeerd begrepen. We hebben “Een Kosmisch Verlangen” gekregen om naar te kijken en eigen Wassenaars bier om van te proeven. Het kan niet op. Wassenaar swingt de zomer in. De alom bejubelde Structuurvisie tovert ons een toekomstige groene oase, waarin de verkeersstromen als meanderde beekjes door beboste lanen worden geleid. Het centrumverkeersplan wordt een hamerstuk in de Raad, een ondertunnelde N44 is in het verschiet en Avalex bezint zich over de toekomst.

Maar dan word ik toch achterdochtig, kan het niet één groot complot zijn? Want met zoveel moois is het verleidelijk om je ogen te sluiten voor alle mogelijke andere, veel minder leuke zaken die onder de oppervlakte gewoon door gaan. Wat doen we met Den Deijl als dat werkelijk een kat in de zak is? Natuurlijk moeten we eerst wat geld vrijmaken om daar over na te denken. Binnen de Raad groeit de irritatie over het wel heel gemakkelijk oormerken van onze financiële reserves, een soort van potverteren.
Het is ook griezelig stil geworden rond het fusiediscussie. En hoe gaat het nu echt met onze ambtelijke samenwerking met Voorschoten? Hebben we ons er maar bij neergelegd dat we wat Valkenburg betreft buitenspel staan?

De oude Romeinen wisten het al. “Brood en spelen” betekent dat je de gunst van het volk kan winnen door hun oppervlakkige behoeften te lenigen, namelijk eten en vermaak.

Is dat de geheime agenda in ons dorp?

Of zie ik het verkeerd?

Back To Top