Skip to content

2015 week 19 | Geleide transparantie

Stel je eens voor dat je na alle persberichten wilt weten wat er nu allemaal is besloten over Den Deijl, de grondruil met Harry Mens. Als eenvoudig burger ga je dan naar de internet site van de gemeente en na enig omzwerven kom je via “bestuur” terecht op “informatie brieven 2015”.
En ja hoor, bingo. Nummer 026 Informatiebrief Den Deijl. Je download de brief en dan verschijnt een korte mededeling dat alles in zes bijlagen staat. Maar dat financiële en economische delen zijn verwijderd of onleesbaar gemaakt zijn, want dat zou het proces schaden. Toch blijf je nieuwsgierig, maar wat blijkt, die bijlagen zijn nergens te vinden. Dat noem ik ontmoedigingsbeleid.
Je probeert een positieve instelling te behouden.

Gelukkig zijn er andere burgers die wat virulenter zijn dan uw columnist en die raadplegen de griffier. Je moet de wegen maar kennen, maar misschien is er gerammeld met de wet openbaar bestuur. Uiteindelijk komen de bijlagen boven water en dan blijkt inderdaad wat al was aangekondigd, heel veel zwarte balken.

Als ik probeer om een beeld te krijgen wat er gaande is, kom ik niet verder dan dat Wassenaar een stuk grond aan Mens verkoopt en Mens het stukje Den Deijl en Hehe aan Wassenaar, maar hoe groot die betalingen zijn mogen we niet weten. Het stuk dat Mens krijgt is wel drie maal zo groot als de postzegel die wij krijgen. Maar waarom mogen we het eigenlijk niet weten? De overeenkomst is toch allang getekend?
Mens gaat er iets bouwen waarvoor de plannen al klaar liggen, maar wat het wordt is niet duidelijk. Door het beroemde tunneltje is er wel een directe verbinding. Ik mag hopen dat er dan niet zoiets als een casino komt.

Wat gaat er met de voormalige Mercedesgarage gebeuren. De eigenaar daarvan gaat dat bepalen, lees ik, maar wie is dat? Moeten we dat ding straks ook kopen? Weer een aanslag op onze reserves.

De krakers blijken nu ingeschreven ingezetenen van ons dorp te zijn, lees ik ook. De politie-inval heeft afgelopen week wel heel veel bijzondere spullen aan het licht gebracht. Waar zouden die mensen, Wassenaarse ingezetenen dus, naar toe zijn gegaan?
Ik heb als eenvoudig burger, Vriend van Wassenaar, de stukken nu kunnen inzien, maar er zijn alleen maar vragen bijgekomen. Transparantie is bedoeld om argwaan uit onwetendheid weg te nemen.

Geleide transparantie maakt het alleen maar erger

Back To Top