Skip to content

2015 week 17 | Het was me de week wel

Soms zijn er van die dagen waarop alles tegen zit. Waar je je aan alles ergert en er dan niet uitkomt of het aan jezelf ligt of niet. Neem nu deze afgelopen week eens. Het begon al bij de Dodenherdenking. In Wassenaar hebben we twee locaties waar dat plaatsvindt, de Waalsdorpervlakte en de Schouwweg. De Waalsdorpervlakte, ingetogen en sober, geen toespraken, geen georganiseerde kranslegging, een stille wandeltocht waar ieder met zijn eigen gevoelens aan deelneemt.

De Schouwweg leek meer op een happening. Corps diplomatique, toespraken, kransen en muziek. Dan de dag erna, Bevrijdingsdag die letterlijk in het water viel. Niemand kan er iets aan doen, maar het was wel een domper. In Katwijk was een paar dagen daarvoor een bijeenkomst geweest van de stuurgroep Maritieme Windparken.

Op mij maakt het de indruk van een windmolengevecht zoals Don Quichot dat destijds tevergeefs voerde. Ben Paulides heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid met enkele uitspraken over hoe hij aankijkt tegen het bestuur van ons dorp. De hele Wassenaarse politiek viel over hem heen. Ik wil geen uitspaak doen over de vraag of dit een verstandige uitspraak was, maar het heeft wel tot gevolg gehad dat in de landelijke pers ogenblikkelijk de seks-rel weer werd opgerakeld. Mijn kapper had daar overigens een duidelijke mening over: “als je eenmaal in de politiek met seks bent geassocieerd, kom je daar nooit meer van af”.

De afwerking van de rel verdiende destijds ook niet de schoonheidsprijs, maar daarna hoop je dat het hoofdstuk afgesloten kan worden, nee dus. Jan Mens glundert in de Telegraaf, hij heeft een mooie deal met de Gemeente. Het gehele onderhandelingstraject was zo ongeveer Staatsgeheim. Maar als ik Mens zie glunderen denk ik dat hij niet als verliezer uit de strijd is gekomen, om het maar voorzichtig te zeggen. Maar tot mijn verbijstering moeten we nu ineens wel meedenken over wat er met Den Deijl moet gebeuren.

Eerst mogen we niets weten en nu moeten we meedenken. Hoe kan je het verzinnen. En als ik dan langs Den Deijl fiets zijn volgens mij de krakers die Mens allemaal bij naam kende, nog steeds aanwezig. Noem je dat leeg opleveren? Snapt u nu waarom ik blij ben dat deze week voorbij is? Het kan alleen maar beter worden.

Back To Top